Hvilke typer lån er de mest populære?

et lån

Sidst opdateret:

Når der skal købes hus, skal der oftest lånes penge. Men der er mange måder at låne de penge på. I dag er det lovpligtigt at kunne lægge 5% af husets købssum selv som egenfinansiering, så husejer bliver du ikke uden penge på lommen. Skal du købe et hus, der koster en million, skal du altså lægge 50.000 kr. i udbetaling, og da du ikke kan låne mere end 80% hos en realkreditforening, vælger de fleste at låne de sidste 15% i banken.

Hvilket lån du optager hos dit realkreditinstitut, er meget forskelligt. Det kommer i den grad an på dit temperament og risikovillighed. Der er dog nogle låntyper, som er mere populære end andre, og dem gennemgår vi her på siden.

F1-lån

F1-lånet er nok det mest populære lån overhovedet på markedet. Det kommer i forskellige varianter, således at folk selv kan vælge, hvilken risikoprofil de ønsker at gå med. Her er både F1-lån med kort rente med afdrag og uden afdrag. Lånet er billigt og giver en lav ydelse, hvilket er godt, hvis man ønsker lidt luft i budgettet, hvis renten skulle ændre sig. Renten tilpasses kun én gang årligt ved et F1-lån.

Cita-lån

Cita-lån er en forholdsvis ny låntype, som bliver refereret til som F1-dræberen. Kort fortalt er det en attraktiv låntype, som er billigere end de fleste lån og er afhængig af den såkaldte CITA-rente, der er en markedsrente, som afspejler den rente, pengeinstitutter betaler, når de låner penge af hinanden. Da renten tilpasses hvert halve år, kan man som boligejer løbende opnå besparelser, hvis renten falder.

Andre populære låntyper

I rækken af lån er der andre prominente spillere. Her kan blandt andet nævnes et fastforrentet obligationslån med eller uden afdrag, rentetilpasningslånet med kort rente samt eller et 3-årigt rentetilpasningslån med eller uden afdrag. Hvad der er mest ideelt for dig, kommer meget an på din økonomiske ballast. Det er også centralt at navne kviklån, minilån, forbrugslån og alle de kortfristede lån. De er især gode hvis du skal låne et mindre beløb over en kort tidsperiode.