Når man overvejer at optage et lån, bør man tænke sig godt om. Nogle lån kan næsten ikke være til at komme udenom, hvis der f.eks. er tale om et hus eller en ny bil. Er der derimod tale om penge til forbrug af take away, casinospil, energidrik eller cigaretter, kan man stille spørgsmål ved, om det er en god idé. Der kan dog være situationer, hvor man ikke kan se anden udvej end at tage et lån, hvis du står med en akut opstået situation, der kræver penge, som du ikke har. Her dykker vi ned i nogle af de ting, det er vigtigt at gøre sig klart, hvis man overvejer at låne penge.

Mange mennesker har en bufferkonto til netop uforudsete udgifter som f.eks. hvis det er nødvendigt at få aflivet sin kat eller hvis man mister sin telefon, som i dag er blevet en livslinje, man ikke kan undvære. Har man ikke en buffer, kan det blive nødvendigt at låne pengene.

Renter og omkostninger

Lån penge hurtigt, hvis du er nødt til det, men vær klar over, at når man låner penge hos en låneudbyder er der nogle udgifter forbundet med lånet, for sådan tjener låneudbyderne deres penge. Det vil sige, at man skal betale flere penge tilbage, end man lånte, og dette kan dreje sig om til tider store beløb. Her må man se på renter og omkostninger, også kaldet ÅOP som er en forkortelse for Årlige Omkostninger i Procent. Disse skal i sagens natur helst være så lave som muligt.

Samlet tilbagebetalingsbeløb

Ud over renter og omkostninger kan du med fordel også se på det punkt, der hedder Samlet tilbagebetaling. Hvis du tager et lån på 25.000 kroner og det samlede betalingsbeløb er 37.000 vil det altså koste dig 17.000 kroner at låne de 25.000 kroner. Også tidspunktet for tilbagebetalingen skal man gøre sig klart, så man kan planlægge sin økonomi og få betalt lånet af til tiden. Gør man ikke det, kan der løbe strafrenter og ekstra gebyrer på. Inkluderet i det samlede tilbagebetalingsbeløb er også et etableringsgebyr, man bør have med i sine beregninger.

Saml dine små lån til ét større

Hvis du har en mængde mindre lån, kan det i nogle tilfælde være en fordel at samle lånene til ét større lån, et såkaldt samlelån. En af fordelene er, at du dermed kun har ét lån, du skal holde styr på, men herudover kan der være penge at spare med et samlelån med lav rente fremfor en højere på de små lån. Et samlelån vil typisk have en længere løbetid end de små lån, hvilket også kan være en fordel. Også ved samlelån må du undersøge renter, omkostninger og andre gebyrer, inden du beslutter dig.