Lån penge i Norge som dansker

Der kan være mange grunde til, at du vil låne penge i Norge. Måske er du dansker og vil bare gerne finde flere muligheder for at låne penge, måske er du bosiddende i Norge eller noget helt tredje. Uanset hvad din situation nu end måtte være, er der nogle ting, du bør være opmærksom på. Der er nemlig forskellige regler, alt efter hvilket statsborgerskab du har.

Har du dansk statsborgerskab eller norsk statsborgerskab?

Reglerne er noget anderledes, alt efter om du har dansk statsborgerskab eller norsk statsborgerskab. Som udgangspunkt gælder følgende regler:

  • For at søge lån i Norge skal du have norsk statsborgerskab
  • For at søge lån i Danmark skal du have dansk statsborgerskab

reklame

Reglerne er derfor de samme som i Danmark – du skal have statsborgerskab i det pågældende land, du ønsker at låne penge i. Dette vil altså sige, at hvis du som dansker ønsker at låne penge i Norge, skal du være norsk statsborger. 

Jeg er dansker, men bosiddende i Norge – må jeg låne penge?

Hvis du er dansker, men blot er bosiddende i Norge, gælder der desværre de samme regler. Har du ét ciffer for lidt i dit CPR-nummer, kan du desværre ikke få lov til at låne penge i Norge. I Norge er ens personnummer nemlig på hele 11 cifre, hvor det kun er på 10 cifre i Danmark. Derfor bliver det meget hurtigt opdaget, hvis du prøver at snyde dig igennem.

Hvorfor vil du låne penge i Norge?

Tænk over hvorfor du vil låne penge i Norge i stedet for i Danmark: 

  • Er det for at finde flere (billigere) låneudbydere?
  • Er det fordi du er bosiddende i Norge?
  • Er det fordi du er registreret i RKI?

For at finde flere låneudbydere

Hvis det er fordi, du leder efter flere låneudbydere, eller måske endda har fundet en billig låneudbyder i Norge, så kan du med al sandsynlighed også finde en låneudbyder i Danmark. Danmark byder på en masse forskellige låneudbydere, så du kan sikkert finde en låneudbyder, der opfylder dit behov.

Fordi du er bosiddende i Norge

Hvis det er fordi, du er bosiddende i Norge og på den måde tænker, at det vil være lettere at låne penge i Norge i stedet for i Danmark – så må du stadig ikke låne penge hvis du ikke er norsk statsborger. Du kan selvfølgelig overveje at blive norsk statsborger, men ellers findes der også en masse låneudbydere i Danmark.

Fordi du er registreret i RKI

Hvis det er fordi, du er registreret i RKI, bør du nok overveje at komme ud af RKI i stedet for at låne hos flere udbydere. At forsøge at låne penge i Norge vil kun gøre ondt værre. Sørg derfor for at finde en måde ud af RKI i stedet for at finde andre låneudbydere udenlands.

Sådan bliver du norsk statsborger, hvis du er dansker

Hvis du derimod gerne vil være norsk statsborger og på den måde opfylde kravene for at låne penge i Norge, er der selvfølgelig også nogle regler for det. Hvis du er nordisk statsborger (altså for eksempel dansker), gælder der som udgangspunkt disse krav:

  • Du skal være fyldt 12 år
  • Du skal have boet i Norge de seneste 2 år
  • Du skal kunne dokumentere, at du forstår norsk
  • Du skal kunne bevise, at du ikke har været straffet (Du skal derfor indhente en straffeattest hos politiet) 

Hvis du opfylder disse krav, kan du altså søge om norsk statsborgerskab. Dette er dog ikke det mest anbefalelsesværdige, hvis du vil låne penge i Norge som dansker, da det er en noget langsommelig proces. Reglerne er også en smule kringlede – du kan f.eks. ikke have boet i Norge for 10 år siden i 2 år – du skal have boet i Norge de seneste 2 år. Du skal derfor nærmest være bosiddende i Norge, samtidig med du søger norsk statsborgerskab.

Hvis du til gengæld er bosiddende i Norge, kan det være værd at undersøge at få norsk statsborgerskab. Du kan evt. få dobbelt statsborgerskab – dette vil sige, at du ikke behøver at opgive dit danske statsborgerskab, men både kan være dansk statsborger og norsk statsborger.

3 gode råd inden du låner penge

Selvom du låner penge i Norge, skal du dog stadig huske at være opmærksom på de forskellige regler og krav hos diverse låneudbydere. 

  1. Vær opmærksom på alle renter og gebyrer. Er debitorrenten fast eller variabel? Hvad er ÅOP’en på? Er kreditomkostninger alt for høje? Hvor lang er løbetiden?
  2. Sammenlign de forskellige låneudbydere og undersøg dine muligheder. Du kan evt. stille det op i et Excel-ark, så du nemt kan overskue, hvad de forskellige låneudbydere kan tilbyde.

Læg et budget så du er sikker på at have råd til at låne penge. Det kan være smart at låne penge, men det kan også hurtigt ødelægge hele din økonomi, hvis der er alt for høje renter.