I dag er det utroligt nemt at låne penge, og for nogle kan det være fristende lige at tage et lille lån til at købe noget for, man godt kunne tænke sig. Hvis man har optaget mange små lån, kan man overveje at lægge dem sammen til et samlelån. Her ser vi på, hvorfor et samlelån kan være en god idé, og hvordan man finder et.

Der er dog også mange der, i stedet for at optage kviklån, vælger at spare sammen til det, man gerne vil købe og altså ikke stifte gæld, før man eventuelt skal ud at købe en lejlighed, et sommerhus eller en anden stor ting, som man kun vanskeligt vil kunne spare sammen til.

Flere små lån samlet til ét

Men hvad er et samlelån egentligt? Som navnet antyder, er der her tale om et lån, hvor en mængde mindre lån samles til ét større. Derfor kaldes det et samlelån. Et samlelån er altså ikke et lån, man som sådan får penge i hånden af, men en konvertering af et antal eksisterende lån, man havde i forvejen og som man måske havde optaget over en længere periode.

Kun ét lån at holde styr på

Der kan være flere fordele ved at omlægge sine mange mindre lån til et samlelån, og en af dem kan være, at renten er lavere på samlelånet end på de små lån. Dermed kan der være penge at spare. Det er dog ikke altid tilfældet, og derfor er det en god idé at undersøge både rente, omkostninger (ÅOP), etableringsgebyr og evt. andre poster, inden man beslutter sig. Herudover kan det være en lettelse kun at skulle forholde sig til et enkelt lån hos en enkelt udbyder fremfor en hel række af lån hos forskellige udbydere. Med de mange små lån er der en risiko for, at det bliver uoverskueligt og at man ikke får betalt på dem alle. Da kan man risikere strafrenter og ekstragebyrer, hvilket kan blive dyrt. 

Undersøg markedet og find det bedst lån

Mange låneudbydere og banker tilbyder i dag samlelån, så der er flere steder, du kan undersøge for at finde det bedste samlelån. Din egen bank vil muligvis kunne give dig et samlelån, men mange af de platforme, hvor du måske har optaget de små lån, tilbyder også samlelån, så det kan også være en mulighed at se på dem.

Der er altså flere ting, man kan se på, hvis man synes, at det kan være svært at styre sine små lån og man herudover også er interesseret i at spare penge. Er man det, kan man desuden overveje, om man i stedet for at optage nye lån kan finde de penge man mangler andetsteds, for eksempel ved at spare sammen eller tage et ekstra job.